vineri, 31 ianuarie 2014

Rotolo de paste cu dovleac și spanac


Am găsit această rețetă la Jamie Oliver în cartea sa “Save with Jamie”, o carte de rețete economice. Nu am mai auzit niciodată de rotolo din paste, dar ingredientele principale, spanacul și dovleacul, m-au cucerit imediat și a trebuit să încerc să prepar și eu minunea. Este o treabă mai migăloasă, dar rezultatul final a meritat din plin efortul, prezentându-se sub forma unui mix nebunesc de arome și gusturi.

Ingrediente:

1 dovleac plăcintar (circa 1,2 kg)
1 ceapă roșie
ulei de măsline
1 linguriță cimbru uscat
500g spanac congelat
nucșoară
4 căței de usturoi
1 sticlă de 700 ml de passata
1 pachet de foi de lasagna (dacă preferați, foile de paste se pot face în casă, dar atunci este și mai mult de muncă. Eu am mers pe varianta un pic mai rapidă)
100g brânză feta
20g Parmezan ras

Opțional:
frunze proaspete de salvie


Preparare:

Încingem cuptorul la 180 C/ gaz 4. Dovleacul îl tăiem în felii și îl curățăm de semințe, îl stropim cu un pic de ulei de măsline și îl dăm la copt pentru 40-50 de minute.
Între timp, curățăm și tocăm ceapa și o punem într-o cratiță de mărime medie la foc mic spre mediu într-o lingură de ulei, alături de cimbru și un pic de sare și piper. Gătim pentru 10 minute, amestecând din când în când.
Adăugăm apoi spanacul congelat, acoperim cu un capac și lăsăm pe foc alte 15 minute, sau până când se evaporă lichidul, după care luăm de pe foc. Asezonăm cu sare, piper și nucșoară.
Dovleacului copt îi îndepărtăm coaja și îl pisăm într-un castron cu furculița. Îl asezonăm și pe el cu un praf de nucșoară.
Curățăm și usturoiul și îl tăiem în feliuțe foarte subțiri, iar apoi le punem pe foc într-o lingură de ulei într-o cratiță mai adâncă, cu diametru de 28 cm, care merge și la cuptor (eu l-am prăjit într-o tigaie și apoi am transferat în alt vas termorezistent). Prăjim usturoiul câteva minute, până devine auriu deschis. Apoi adăugăm passata, lăsăm să dea în clocot, și apoi mai lăsăm la foc mic pentru alte 3 minute. Asezonăm cu sare și piper (și transferăm în vasul de cuptor, dacă nu l-am folosit de la început).
Și aici vine partea migăloasă. Punem niște apă la fiert într-o crăticioară și scufundăm, rând pe rând, câte o foaie de lasagna în apa clocotită. O lăsăm la înmuiat câteva minute, iar când o scoatem, băgăm altă foaie pentru a se înmuia cât timp asamblăm rotolo. Pentru asamblare, punem întâi un strat de dovleac, apoi un strat de spanac, iar pe deasupra fărâmițăm niște brânză feta.

Rulăm apoi ca pe o clătită, o tăiem în două, iar cele 2 rulouri obținute se așează în vasul care va merge la cuptor, în sosul de passata.

Trebuie să ne mișcăm repede, ca să nu apuce pastele să se întărească! La final presărăm Parmezan ras peste rulouri, iar dacă folosim frunze de salvie, le amestecăm cu puțin ulei și le aruncăm și pe ele pe deasupra.

Dăm la cuptor pentru 35-40 de minute, în partea de jos a cuptorului, până când pastele devin auriu crocante.


Se pot servi alături de o salată verde.

Poftă bună!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...